Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Συνέντευξη του κ. Razvan Pirvu - Head of Marketing & Strategy, South Eastern Europe, Ericsson


Σημαντικά ζητήματα καταγράφει στην αποκλειστική του συνέντευξη προς το ICTplus.gr ο κ. Razvan Pirvu , Head of Marketing & Strategy, South Eastern Europe, Ericsson. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ευρυζωνικότητα έχει τη δυνατότητα να επιφέρει αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), να υποβοηθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική ενσωμάτωση και την καλύτερη διακυβέρνηση, ενώ παράλληλα διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Πέρυσι, η Ericsson και η Arthur D. Little κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μια αύξηση στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες οδηγεί σε μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 1 τοις εκατό.

Βρισκόμαστε σε μια μακρά περίοδο αλλαγών στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες φωνής δεν δείχνουν να έχουν μεγάλη δυναμική ανάπτυξης, όμως από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες που βασίζονται σε υποδομές 4G αναπτύσσονται συνεχώς. Τι σκέφτεστε σε σχέση με την ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών και τη δυνατότητά τους να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Μπαίνουμε στην εποχή της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας, όπου οι κλάδοι των ευρυζωνικών επικοινωνιών και της πληροφορικής έχουν μια μοναδική δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά και προς το καλύτερο τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε και διασκεδάζουμε. Σε μια Διαδικτυωμένη Κοινωνία οτιδήποτε μπορεί να ωφεληθεί από μια ευρυζωνική σύνδεση, θα δικτυώνεται. Η πύλη προς τη διαδικτυωμένη οικονομία είναι οι ευρυζωνικές συνδέσεις. Σε μια στιγμή που πολλές χώρες πασχίζουν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους και να αφήσουν πίσω τους την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η δυνατότητά της ευρυζωνικότητας να αλλάζει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και δουλεύουμε, ανοίγει την πόρτα προς νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα, η ευρυζωνικότητα έχει τη δυνατότητα να επιφέρει αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), να υποβοηθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική ενσωμάτωση και την καλύτερη διακυβέρνηση, ενώ παράλληλα διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Πέρυσι, η Ericsson και η Arthur D. Little κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μια αύξηση στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες οδηγεί σε μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 1 τοις εκατό.

Σε πρόσφατη μελέτη μεταξύ 33 χωρών του ΟΟΣΑ – ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα – βρέθηκε ότι για κάθε 1.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών δημιουργούνται 80 νέες θέσεις εργασίας, περίπου. Όσες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ευρυζωνικότητα όσον αφορά την επίτευξη μιας σειράς κοινωνικο-οικονομικών στόχων, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή στο κλίμα της αγοράς, καθιστούν βασική τους προτεραιότητα την επέκταση της προσιτής και αξιόπιστης ευρυζωνικής πρόσβασης, και καταγράφουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα.
Για την  ανάπτυξη των δικτύων 4G, σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες απαιτείται ο σχεδιασμός νέων ψηφιακών υποδομών. Από τεχνολογικής πλευράς, ποιες ουσιαστικές καινοτομίες πιστεύετε ότι θα δούμε να υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια; 
Οσον αφορά τις ευρυζωνικές συσκευές κινητών και τις 50M συνδέσεις
1. Το ‘Internet of Things’: το Android διεκδικεί την ψήφο των καταναλωτών με πλατφόρμα το ‘Internet of Things’. Αυτό είναι μία μόνον ένδειξη του πώς η τεχνολογία Android διευρύνει το αποτύπωμα της ώστε να καλύπτει τον χώρο της διασύνδεσης συσκευών. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο είναι η κατανάλωση ενέργειας, ιδιαίτερα για συσκευές που δεν διαθέτουν μόνιμη σύνδεση σε κάποια πηγή ρεύματος.
2. Διαδικτυωμένη Κοινωνία: Καταναλωτές, επιχειρήσεις και κοινωνία θα δικτυώνονται μέσω έξυπνων συσκευών, ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών βασισμένων στο cloud. Οι πάροχοι και οι επιχειρήσεις που θέλουν να πετύχουν στη διαδικτυωμένη κοινωνία του μέλλοντος είναι σημαντικό να κατανοήσουν τον πυρήνα της δραστηριότητας τους και το πώς αυτός θα εξελιχθεί ώστε να περάσει στην επόμενη γενιά ανταγωνισμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας.
Οσον αφορά την Tεχνολογία
1. Διαφάνεια (Openness): Τα ανοικτά συστήματα μας ωθούν προς την καινοτομία. Κοινός παρανομαστής όλων των καινοτομικών τεχνολογιών της ψηφιακής εποχής είναι η ‘διαφάνεια’ (openness). Μια ‘διαφανής’ τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώνεται διαρκώς και να εξελίσσεται μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες και τον καταμερισμό της γνώσης. Το λογισμικό ανοικτού κώδικα (Open-source software), για παράδειγμα, καθιστά τον κώδικα διαθέσιμο σε οποιοδήποτε, όχι μόνον στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.
2. Αστικοποίηση & Ετερογενή δίκτυα: Σήμερα το 50% του πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα. Το 2050 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέβει στο 70%. Η πρόβλεψη της Ericsson είναι ότι μέχρι το 2016 περισσότερο από το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικό και μητροπολιτικό περιβάλλον, με πυκνότητα μεγαλύτερη των 1000 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας της γης, όμως μέχρι το 2016 προβλέπεται ότι εκεί θα παράγεται το 60 τοις εκατό, περίπου, του συνόλου της τηλεπικοινωνιακής κίνησης των δικτύων κινητής.  Με την πρόοδο της τεχνολογίας 4G ή και των επόμενων γενεών, στις πυκνοκατοικημένες αστικές και μητροπολιτικές περιοχές η πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες θα δίνεται από Ετερογενή Δίκτυα (Ηeterogeneous networks). Πρόκειται για δίκτυα επόμενης γενιάς τα οποία είναι σε θέση να υποστηρίζουν αρχιτεκτονικές δικτύου με πολλά διαφορετικά επίπεδα access (Macro, Micro, Pico, Wi-Fi) και transport, όλα τακτοποιημένα και κάτω από τη διαχείριση ενός ενιαίου δικτύου.
3. Πολύ απλή διαδικασία σύνδεσης: Η φυσική τάση ενός ανθρώπου να θέλει να αγγίζει διάφορα αντικείμενα δείχνει το δρόμο προς ορισμένους πολύ απλούς τρόπους διασύνδεσης (super-simple connectivity). Το ‘Capacitive coupling’ είναι μια συναρπαστική καινοτομία που χρησιμοποιεί τη χωρητικότητα του ανθρώπινου σώματος για να διασυνδέσει δύο συσκευές. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της έκθεσης  2012 International CES, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson, Hans Vestberg, έκανε μια επίδειξη της εφαρμογής  “Connected Me” , μεταφέροντας μια εικόνα από ένα smartphone σε μία οθόνη απλώς και μόνο ακουμπώντας και στις δύο συσκευές.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι όσον αφορά την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα δίκτυα και οι υποδομές νέας γενιάς; Οι νέες υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται είτε σε στάδιο ανάπτυξης, είτε έχουν ολοκληρωθεί, μπορούν να παραγάγουν αρκετά κέρδη  ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και των επιχειρήσεων;
Οι υπηρεσίες βίντεο και cloud, το Ίντερνετ και η machine-to-machine σύνδεση επέφεραν δραματική αύξηση της κίνησης data. Παρόλο που το δίκτυο αποτελεί σήμερα παράγοντα διαφοροποίησης για κάθε πάροχο που θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικός, δεν μπορεί να αποτελεί από μόνο του το  μοναδικό παράγοντα επιτυχίας.
Η αύξηση της χρήσης των Smartphone δημιούργησε ένα νέο τύπο χρήστη, ο οποίος θεωρεί ότι η πρόσβαση στο Ίντερνετ και στα apps του κινητού του αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Οι πάροχοι, προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τέτοιες απαιτήσεις, θα πρέπει να ορίσουν την “εμπειρία χρήσης” ως την “κύρια” βάση της στρατηγικής τους, σε σχέση με το σχεδιασμό νέων υπηρεσιών. Υψηλής προτεραιότητας είναι και η ευελιξία, για την επίτευξη της οποίας απαιτούνται νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
Πρόσθετες δυσκολίες για τους παρόχους δικτύου δημιουργεί και η ύπαρξη των OTT παρόχων οι οποίοι, χωρίς να διαθέτουν δικές τους υποδομές, παρέχουν υπηρεσίες πάνω από το δίκτυο τρίτων, και παράγουν μεγάλο μέρος της κίνησης. Οι υπηρεσίες των OTT παρόχων δημιουργούν πρόσθετη πίεση στις καινούριες υποδομές ενός δικτύου, καθώς αυξάνουν τις απαιτήσεις από ένα δίκτυο χωρίς, όμως, να δίνουν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να έχει κάποιο κέρδος από τη συγκεκριμένη επένδυση που έκανε. Οι πάροχοι δικτύου διαθέτουν πολλά τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν προκειμένου να εδραιωθούν στη συνείδηση των OTT ως απαραίτητοι συνεργάτες και όχι ως ανταγωνιστές: η μακροχρόνια σχέση που διατηρούν με τους συνδρομητές τους, η λεπτομερής πληροφόρηση σχετικά με το προφίλ και τις προτιμήσεις τους, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, και τέλος, μια πιθανή διαφοροποίηση στην ποιότητα του δικτύου. Έτσι, γίνεται σαφές ότι η ύπαρξη μιας κοινής βάσης συνεργασίας είναι απαραίτητη για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
 Ποιες είναι οι προκλήσεις για τις εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες αξιοποιώντας συνδυαστικά τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT);
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από ολόκληρο τον κόσμο που δείχνουν την τρομερή αξία που προσέθεσε ο κλάδος του ICT. Τομείς με θεμελιώδη σημασία για την προσωπική αλλά και την επαγγελματική μας ζωή, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι δημόσιες υπηρεσίες, η επιχειρηματική καινοτομία, και η αποδοτικότητα στην εργασία, έχουν επηρεαστεί θετικά από τον τομέα του ICT. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η θετική συνεισφορά σε υψηλό επίπεδο, οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη δύο παράγοντες: α) τις ταχύτατες και σε βάθος αλλαγές της τεχνολογίας, οι οποίες επιβάλλουν προσαρμοστικότητα, διαρκή ανάπτυξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, αλλά και  συνεχείς προσπάθειες για τη συγκράτηση του κόστους των επενδύσεων σε χαμηλά επίπεδα, και β) τη δυνατότητα που προσφέρει η τεχνολογία στις επιχειρήσεις να επεκταθούν σε αγορές, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εργαλείο “διπλής αποτελεσματικότητας”, δεδομένου ότι εκτός από την επέκταση των δραστηριοτήτων, βοηθά μια επιχείρηση και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της.

Ποια είναι τα όρια που τίθενται σήμερα σε τεχνολογικό και επιχειρηματικό επίπεδο, όσον αφορά την τάση “Όλα στο cloud, όλα μέσα από τα Δίκτυα”;
Το Cloud computing αποτελεί πύλη προς την επιχειρηματική ευελιξία, την περιστολή δαπανών και την επεκτασιμότητα (scalability) υποδομών και υπηρεσιών. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει “ένας σωστός τρόπος” για να υλοποιούμε το Cloud Business. Το Cloud θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια νέα πρωτοβουλία, αλλά και ως ένας καινούριος δρόμος που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αντλήσουν μεγαλύτερη αξία από τις υποδομές πληροφορικής που διαθέτουν. Όμως, μια τέτοια απόφαση οδηγεί σε νέα κόστη και ρίσκα, τα οποία μια επιχείρηση θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει και να διαχειριστεί. Συνοπτικά, οι προκλήσεις αυτές εμπεριέχουν τις εξής διαστάσεις:
• Ασφάλεια κινητών επικοινωνιών
 Προστασία Απορρήτου
 BYOD (Bring Your Own Device) και
 Τεχνολογική εξέλιξη των υποδομών

Ασφάλεια κινητών επικοινωνιών (Mobile Security)Είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως επιχειρήσεις βασιζόμαστε στα κινητά, προκειμένου να μπορεί κάποιος να μας βρει όταν είμαστε μακριά από το γραφείο ή το σπίτι μας. Παρόλο που η κινητή τηλεφωνία βοήθησε στην αύξηση της παραγωγικότητας, δημιούργησε και μια σειρά νέους κινδύνους που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι γνωστό ότι πολλά περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας των επικοινωνιών αποδίδονται στα κινητά τηλέφωνα. Μια ενδεχόμενη απώλεια της συσκευής, κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή μια εξωτερική επίθεση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Γι’ αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετείται η κατάλληλη πολιτική διαχείρισης κινδύνου και να δημιουργούνται κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι  που συνδέονται με τη χρήση των φορητών συσκευών.
Προστασία Απορρήτου (Privacy Compliance)Η προστασία των πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης. Θα πρέπει να μπορεί να διασφαλίζεται ο εμπιστευτικός χαρακτήρας, η ακεραιότητα, και η διαθεσιμότητα κάθε πληροφορίας. Ο κίνδυνος να υπάρξει έκθεση των πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα εξακολουθεί να είναι μεγάλος, γι’ αυτό απαιτούνται προληπτικά μέτρα Διαχείρισης Κινδύνου, ανάλογα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς για την προστασία του απορρήτου.
BYOD (Bring Your Own Device)Το κίνημα “Bring Your Own Device (BYOD) και η μετατροπή του ΙΤ σε υπηρεσία”,  άλλαξαν το επιχειρηματικό τοπίο. Άρχισε να διαμορφώνεται μια νέα παγκόσμια τάση, όπου όλοι θέλουν να επιλέγουν οι ίδιοι τη συσκευή που θα χρησιμοποιούν, συνήθως μάλιστα φορητή. Πέρα από το επίπεδο της μόδας ή της τεχνολογίας, η τάση αυτή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση λειτουργεί, διανέμει πληροφορίες, αξιοποιεί το value chain, παράγει έσοδα και κέρδη. Καθώς, στην αγορά σήμερα υπάρχουν χιλιάδες συσκευές οι οποίες δεν υποστηρίζουν ούτε τις βασικές απαιτήσεις για την προστασία των δεδομένων, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν οπωσδήποτε ένα πλαίσιο για τον έλεγχο και τον περιορισμό των ενδεχόμενων κινδύνων.
Εξέλιξη ΥποδομώνΗ επένδυση σε υποδομές Cloud αξιολογείται με βάση το ROI, όπως και κάθε άλλη επένδυση. Ο δείκτης ROI λαμβάνει υπόψη τη μείωση του κόστους, την ορατότητα και τον έλεγχο του συνόλου των υποδομών ΙΤ, την ακεραιότητα της πληροφορίας, και τη διαχείριση ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού κινδύνων που συνδέονται με το ΙΤ. Πιο συγκεκριμένα στο Cloud, οι επενδύσεις παράγουν πρόσθετη αξία μόνον όταν α) υπάρχουν οι κατάλληλες διαδικασίες Διαχείρισης και Διακυβέρνησης, και β) υπάρχει πλήρης εμπλοκή της ανώτατης διοίκησης. Οι περισσότερες επενδύσεις αποτυγχάνουν εξαιτίας της απώλειας οράματος, συγκέντρωσης και διοικητικής κατεύθυνσης. Καθώς αυτό άρχισε να γίνεται προφανές, δημιουργήθηκαν νέα εργαλεία τεχνολογικού σχεδιασμού και στρατηγικής, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις σε σχέση με τον τεχνολογικό τους προσανατολισμό και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτούν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία και τη διαχείριση δημόσιων πληροφοριών. Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός καλύτερου νομικού πλαισίου σε σχέση με τη χρήση δεδομένων δημόσιου χαρακτήρα;
Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προχωρούν στον ορισμό και την υλοποίηση στρατηγικών για την ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα (“open data”), με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια, την εντονότερη συμμετοχή των πολιτών και/ή την πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών. Αυτό που είναι γενικά αποδεκτό σε μια τέτοια στρατηγική, είναι το ότι εάν η δημοσιοποίηση των πληροφοριών γίνει σε μορφή που επιτρέπει την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων, τότε μπορεί να αυξηθεί, και η συμμετοχή των πολιτών, και ο ρυθμός ανάπτυξης νέων καινοτομικών επιχειρήσεων.
Η Ericsson έχει έναν ηγετικό ρόλο στον κλάδο του ICT. Εκτός από τα δίκτυα 4G, σε ποιούς άλλους τομείς σκοπεύει να επενδύσει η εταιρεία, από στρατηγικής πλευράς;
Η Ericsson διατηρεί την ηγετική της θέση στο Mobile Broadband (ΜΒΒ) με περισσότερα από το 50% όλων των smartphones να συνδέονται στο Ίντερνετ μέσω υποδομών και τεχνολογίας Ericsson. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε σε αυτήν τη θέση και να αξιοποιήσουμε τις επενδύσεις μας στις αγορές MBB. Άλλος τομέας είναι η παροχή Managed Services – όπου η  Ericsson διατηρεί τα πρωτεία – και τα δίκτυα 4GIP. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε ώστε να διευρύνουμε την θέση μας στο ICT, ενδυναμώνοντας τομείς όπως το OSS, το BSS, το SI και το IT. Και, φυσικά, συνεχίζουμε τις επενδύσεις και τις προσπάθειες για την υλοποίηση και την προώθηση της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας.

Κύριε  Pirvu  σας ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.